Att välja mat

Mindful eating handlar inte bara om hur du äter utan väcker också medvetenhet om vad du äter och vilka råvaror du väljer. Med hjälp av Mindful eating kan du lära dig att välja mat som passar dig, som får just dig att må bra.

Att välja mat kan kännas svårt i dagens djungel av utbud i matbutikerna, det är lätt att lockas av snabbmat, frestande reklam, söta och feta smaker. Men innan du tar den där lockande varan; stanna upp en liten stund, ta ett andetag och känn efter – vill jag äta det här? Och lyssna till svaret. Kanske ropar din kropp högt “Jaaaaaaaa” till svar och du slukar kexchokladen redan innan du har kommit ut ur affären? Om blodsockernivån är låg så skriker din kropp efter snabbenergi och då svarar den givetvis “ja” på frågan om du vill ha just den kexchokladen, eller vad det nu är som lockar dig.

Så, för att kunna välja vilken mat du mår bra av behöver du skapa förutsättningar för dig att lyssna på din egen kropp – så att du hör vad den egentligen vill säga.

Några nycklar för att bättre höra vad kroppen säger om vilken mat du behöver:

– starta dagen med en bra frukost som innehåller bra fetter, protein och näring i form av tex grönsaker och bär. Schyssta smoothies, hummus på en macka, musli, nötgröt och andra tipsa på bra frukost finner du på receptsidorna.

– säg nej till socker, som skapar blodsockersvängar och obalans i kroppen . Välj schyssta sötsaker och ha alltid något redo att äta när sötsuget pockar på.

– när du lockas av mat, testa att stanna upp i någon minut, känn efter vad du egentligen behöver. Gör kanske en andningsövning. Andningsankaret hjälper dig att stanna upp. Andningsövningen Energy skapar snabb energi och Relax ger lugn.

– bestäm hur du vill leva och må – och håll dig till det beslutet. Vill du leva i full energi och hälsa – så skapa en målbild av dig själv i strålande form och ta fram den i tankarna när du lockas att äta något som kanske inte är vad kroppen egentligen behöver.

– boka tid för en kostkonsultation med Lina Lanestrand och se över din mat och dina rutiner – och se vad du kan göra för att optimera din hälsa med hjälp av god mat!