Mindful eating

Har du tänkt på hur du äter? Hur gör du? Tar du en macka i farten till frukost eller sätter du dig ner och tar in det du äter med alla dina sinnen? I vardagen kan det vara svårt att stanna upp i stunden. Men vad händer med oss när vi skyndar fram genom livet? Vad händer med oss när vi äter medan vi gör något annat? Kanske känner vi oss effektiva och tänker att vi får mycket gjort och är glada över att vi faktiskt fick i oss någon mat alls. Men maten och måltiden kan vara så mycket mer och ge dig så mycket mer, både i form av bättre näringsupptag och själslig tillfredsställelse. Mindful eating visar oss vägen till närvaro med oss själva och maten vi äter.

Mindful eating Mindful eating handlar om att stanna upp i stunden, att stanna upp när vi äter. Att ta in maten med alla våra sinnen och vara närvarande när vi äter. I indisk ayurvedisk tradition är det nästan lika viktigt hur vi äter, som vad vi äter. Inom ayurvedan lockas vi att äta med närvaro, att njuta av maten med alla våra sinnen, vår kropp och vår själ. Rent fysiskt gör det stor skillnad på vilket sätt vi äter, att äta med närvaro innebär att vi förbereder matsmältningssystemet på ett helt annat sätt, vilket innebär att vi faktiskt tar upp näringen och energin i maten mycket bättre.

Tänk på en apelsin… Tänk på en apelsin, en solmogen, orange apelsin. Föreställ dig med din fantasi att du håller apelsinen i handen, känner dess vikt, att du känner på skalet först varsamt med fingertoppen, sen snuddar du apelsinen med flera fingrar för att varsamt omfamna apelsinen med hela handen. Låt apelsinen smekas av dina händer, lugnt och mjukt, känn dess form, känn dess temperatur, känn dess struktur. Njut av färgen och formen via ögonen och händerna, ser du nyanserna i apelsinens färger? Dofta på apelsinen… först på avstånd och för den sedan långsamt närmare näsan, hur känns doften? Doftar den detsamma på håll som alldeles nära? Tänk dig att du för apelsinen till läpparna och snudda i fantasin vid den, med läpparna.

Vad händer när du föreställer dig apelsinen på detta sätt? Ofta känns en fysisk känsla i munnen, genom att vi känner att saliven rinner till. Det är just detta som gör att matsmältningen underlättas när vi äter med närvaro och när vi äter med alla våra sinnen. Saliven är rik på enzymer, som behövs för att bryta ner maten i kroppen. Salivutsöndringen förbereder också resten av matsmältningssystemet på att mat är på väg.

Saliven rinner till… När saliven rinner till är det som om klockorna ringer i matsmältningssystemet och alla delar i systemet förbereder sig på annalkande mat och står redo att ta vara på den energi och näring som är på väg. Energin och näringen tas upp bättre i kroppen vid Mindful eating och det får till effekt att du tar tillvara på den mat du äter mycket bättre, vilket gör att du kan må bättre och få mer energi. Jag brukar tänka på att den mat jag äter, i min kropp faktiskt förvandlas till människa, maten förvandlas tack vare matsmältningen till att bygga upp mig, och faktiskt bli jag. När kroppen har tagit vara på näring och energi i maten så är det dags för kroppen att göra sig av med maten, genom att låta den passera ut som avföring.

Att äta med lugn och närvaro… När vi äter i lugn går hela matsmältningsprocessen smidigare, vår mage blir lugnare och kan koncentrera sig på sin uppgift att bygga upp kroppen av födan och att bryta ner maten och sedan göra sig av med den. Många med svullen mage, förstoppning eller gaser i magen kan få hjälp med sina besvär genom att äta med lugn, att ta in maten med sina sinnen och att äta med närvaro. Ofta är stress en av orsakerna till besvär med magen. Att ge vår kropp lugn vid måltiden ger mage och tarm en möjlighet att ta vara på den mat vi äter på bästa sätt, men det ger också vårt sinne en möjlighet att uppleva maten och erbjuder en form av själslig vila, en paus mitt i livet.

Mindful eating i vardagen… Mindful eating kan bli en del av din vardag, ett sätt att äta och förhålla sig till mat. I början är det en fråga om träning, där du behöver påminna dig om att äta med lugn, med närvaro och med dina sinnen. Men med träning kommer vanan och Mindful eating kan bli ett sätt för dig att äta var dag, var måltid. Eller så blir det en upplevelse för dig, någon gång ibland. Prova och känn efter hur det känns för dig… kanske ger det mersmak för din kropp, din själ och din energi. Ge det gärna en chans. Öppna dina sinnen för möjligheten och se vad det bär med sig.

Kolla in praktiska tips på hur din måltid blir mer Mindful.

Hör gärna av dig om du vill lära dig mer, vill få mer inspiration om Mindful eating eller har några frågor!

Lina info@linalanestrand.se