Len och god hirspudding – till picnic, mellis eller efterrätt.

Detta är en ny favorit. Hirs är ett mineralrikt sädesslag som vi använder som gryn (ersätter ris), i bröd och här som god pudding. Idag åt vi detta på stranden och det ger en fin mättnad och smakar gott, med bär ovanpå är det strålande sommarmat. Nedan får du två olika smaker. Detta är ett recept som ingår i den kostekologiska kosten.

Vaniljhirspudding

1 dl mandel (helst blötlagd och skalad, skållad går också bra)
1 l vatten
1 tsk äkta vaniljpulver
1-2 msk smör, ghee eller kokosolja
1,5 dl hirsmannagryn

Mixa mandel till mjöl och mixa med vattnet och vaniljpulvret till mandelmjölk. Koka upp mandelmjölken med smör/ghee eller kokosoljan. Tillsätt hirsmannagrynen under omrörning och låt puttra under omrörning, i ca 8-10 minuter.

När det är klart kan det serveras som det är som gröt. För att göra pudding häller du upp hirsmannagrynen i en form och ställer svalt. När puddingen är kall kan den skäras i bitar. Garnera med sommarbär t ex blåbär, hallon, jordgubb och svarta vinbär. God, enkel och mättande strandmat!

Kokoshirspudding

1 burk (2,5 dl) ekologisk kokosmjölk
7,5 dl vatten
1 ekologisk citron, finrivet skal och saft
1 tsk finriven ingefära
1,5 dl hirsmannagryn

Blanda kokosmjölk, vatten, ingefära med pressad citronsaft och citronskal (obs! finriv endast det gula på citronens skal, eftersom det vita skalet har en bitter smak) i en kastrull och koka upp. Tillsätt sedan hirsmannagrynen under omrörning och låt puttra under omrörning, i ca 8-10 minuter.

När det är klart kan det serveras som det är som gröt. För att göra pudding häller du upp alltihop i en form och ställer svalt. När puddingen är kall kan den skäras i bitar. Garnera med passionsfrukt, mango och/eller ananas. God, enkel och mättande som mellanmål, picnic eller efterrätt.

Obs! Om du följer kostekologisk kost (i första fasen där frukt undvikes) så rekommenderar jag att du äter sura bär till puddingen t ex aronia, havtorn eller svarta vinbär.